Emotie, de taal van de ziel

 

De kern van ons bestaan is onze gevoelens en onze emoties.

De ervaring hier op aarde gaat niet om het fysieke, het gaat om het emotionele. Als baby voel je namelijk eerst de wereld voordat je deze pas gaat zien.

Gevoelens en emoties zijn niet alleen het hart van jouw leven op aarde, of het hart van jouw relaties, maar het is ook waar de meeste schade kan ontstaan.

Je hoort mensen wel eens spreken over een gezond leven vanuit je mind, body en soul. Maar dit klopt niet echt want de ziel is altijd gezond. Het zou eerder moeten zijn mind, body en emotie.

Als de emotionele staat van bijvoorbeeld het gezin waarin je opgroeit ongezond is dan is jouw emotionele kern ook ongezond.

Vandaag de dag zie je bij ongehoorzaam gedrag dat het vaak gaat om het straffen in plaats van te achterhalen welke emoties er spelen waardoor een bepaald gedrag ontstaat.

Wil jij een goede ouder zijn voor je kind dan heeft het alles te maken met emotie. Wil jij goede relaties hebben dan heeft het alles te maken met emotie.

Als je emotie negeert doe je het namelijk af als niet belangrijk. Dit is ook een van de grootste redenen waarom het vaak mis gaat in ouderschap. De emotie van het kind wordt compleet genegeerd en afgedaan als niet belangrijk. Het kind wordt verteld hoe het zich zou moeten voelen waardoor het kind het vertrouwen in zichzelf uiteindelijk zal verliezen.

Gevoelens en emoties zijn de kern van jouw realiteit en jouw ervaringen en het is het meest belangrijk deel van vertrouwen en intimiteit.

Gevoelens en emoties doen ertoe.

Het gaat erom dat je de waarde ziet in de emoties van een ander, dat je luistert naar de woorden achter de emoties en dat je deze respecteert. Vertel daarom nooit aan iemand hoe die zich zou moeten voelen want dan leer je die persoon om zichzelf niet te vertrouwen en dat er iets mis is met zijn of haar gevoel.

Als jij een gezonde relatie wilt hebben met anderen dan zul je eerst naar de relatie met jezelf moeten kijken. Stop om je eigen emoties te willen veranderen of af te keuren als slecht. Stop om jezelf een ander gevoel op te leggen wat je niet voelt, maar accepteer je emoties zoals ze er zijn.

Je hoeft je niet te schamen voor wat je voelt want hoe je je voelt mag er helemaal zijn. Als je een bepaalde emotie ervaart zit er altijd een goede reden achter waarom je dit ervaart. Dus laat niemand je zeggen hoe je je zou moeten voelen.

Jouw emoties doen er altijd toe voor jou.

Het is de taal van je ziel.

Liefs, Ilona ❤︎