Grenzen of zelfverraad?

Wat zijn grenzen nu eigenlijk precies?

Grenzen zijn richtlijnen voor jezelf. Grenzen bepalen ook hoe de interactie gaat tussen jou en andere mensen en gaat daardoor hierdoor twee kanten op, namelijk inkomend en uitgaand.

Je hebt fysieke grenzen, emotionele grenzen, mentale grenzen, spirituele grenzen en sexuele grenzen.

Het definieert wie jij bent en hoe je je laat behandelen door anderen. Het geeft aan wat je wel wilt en wat je niet wilt. Jouw grenzen zijn in feite niks anders dan jouw gevoelens.

Maar soms zeg je ja tegen iets terwijl je diep van binnen eigenlijk nee wilt zeggen, of je zegt nee tegen iets terwijl je eigenlijk ja wilt zeggen. Of je voelt je schuldig omdat je nee hebt gezegd tegen iemand. Of je durft niks te zeggen dus hou je braaf je mond. Je laat iemand je slecht behandelen en zwijgt daarover. Je laat fysieke aanrakingen toe terwijl je dit niet wilt. Je spreekt je niet uit over je emoties.

Dit allemaal is een ongezonde manier van grenzen aangeven. Het is namelijk niet in afstemming met jouw innerlijke zelf en je doet dit zelf…Het ligt namelijk bij jou en niet bij de ander. Jij laat een ander jouw grenzen overschrijden, jij laat het toe en daarmee overschrijd je jouw eigen grenzen en ben je niet trouw aan jezelf.

Je zou het ook wel zelfverraad kunnen noemen.

Grenzen gelijk staan aan jouw gevoelens en het is heel simpel om erachter te komen wat jouw grenzen zijn: het enige wat je daarvoor hoeft te doen is luisteren naar je emoties, luisteren naar je gevoel. Als je hiermee oefent weet je precies wat jouw grenzen zijn en zorg je ervoor dat je in afstemming blijft met jouw innerlijke waarheid, met jouw leven.

Jij bent de enige die jouw grenzen kan bepalen, niemand anders kan dit doen ook al proberen ze het soms wel. Ze kunnen nooit in jouw lichaam stappen en bepalen hoe jij je voelt.

Het is belangrijk dat je zelf weet wie je bent en wat je wilt, maar het is net zo belangrijk dat anderen weten wie je bent en wat je wilt.

Als je in een lage frequentie zit door schaamte, schuld of oordeel dan zijn jouw grenzen ook laag.

Soms neem je zelfs een valse identiteit aan om ergens bij te horen, wat je vaak ziet ontstaan in de kinderjaren en pubertijd, en ben je dus niet trouw aan jezelf. Maar hoe weet je dan of je een valse identiteit hebt aangenomen? Dat weet je doordat je bang bent dat anderen negatief over je praten.

Weet jij wat je wilt? Of laat je anderen bepalen wat jij voelt of moet geloven? Misschien ben je zelfs wel bang om mensen te laten weten wat je echt voelt.

Het vaak is moeilijk voor mensen om grenzen te stellen. We zijn geneigd de behoeften van een ander vaak op de eerste plaats te zetten. Of we kennen onszelf niet. Of we voelen dat we geen rechten hebben. Of we denken dat we relaties op het spel zetten. En de belangrijkste: we leren vaak niet om gezonde grenzen te hebben door wat ons is aangeleerd in onze kinderjaren. Er werd je vertelt hoe je je moest voelen en wat wel en niet goed was in je gevoel. Hierdoor is een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaan wat heeft geleid tot het niet trouw blijven aan je innerlijke zelf en daarmee aan jouw grenzen.

Als jij geen zelfvertrouwen hebt dan voel je je onveilig. En als je je onveilig voelt wat doe je dan? Dan loop je weg. Je loopt weg van je innerlijke zelf.

Als je weer wilt leren om jezelf te vertrouwen zul je moeten intunen op jouw gevoelens en die gevoelens eren. Vanuit daar kun je gezonde grenzen gaan aangeven die een match zijn met jouw innerlijke zelf. Het is onmogelijk te weten wat je wilt als je niet weet hoe je je echt voelt.

Als je omarmt wat je wilt, wat je voelt, wat je nodig hebt dan omarm je de expressie die jij bent van Source Energy en dus wie je werkelijk bent. Je bent dan in afstemming met de eenheid van het universum.

Liefs, Ilona